Tweemaal per jaar is er feest op de farm. Een evenement waar lang van tevoren over gepraat en naar uitgekeken wordt. Waar de medewerkers hun beste kleren voor uit de kast trekken en, met name de vrouwen, zich uitbundig voor opdoffen. Zo ook voor het kerstfeest van dit jaar.
Gebed
Het feest begint traditioneel met een gebed. Degenen die ooit een mis in Tanzania hebben bijgewoond, hebben wel een idee hoe zo’n preek er aan toegaat. Geen bescheiden en vredig gemompel, maar iemand die vol vuur en overtuiging, bijna schreeuwend, het geloof belijdt. De kerk speelt hier trouwens sowieso een grote rol tijdens de kerstdagen. Het is niet ongewoon om zowel op 24, 25 als 26 december in de ochtend én in de avond een dienst bij te wonen.
De ‘heilige mis’ wordt gevolgd door enkele toespraken van het personeel en management. Ook maken – al dan niet geïmproviseerde – hiphop optredens deel uit van het programma. De medewerkers doen zonder meer hun best en dansen kunnen ze als de beste. Maar soms zou je willen dat er een rode knop was om ze te laten stoppen…
Ndafu
Ter ere van het feest komt er dit keer ook een ndafu tevoorschijn. Een geit waarvan de ingewanden eruit zijn gehaald en die in z’n geheel geroosterd is. Traditioneel gezien is het een belangrijk onderdeel bij een huwelijksfeest in Tanzania, waar de ndafu de bruidstaart vormt.
De kop van de geit zit er dus nog ongeschonden aan en ter versiering krijgt hij een paar blaadjes groen in zijn bek. Voor de mensen hier is het een waar kunstwerk, maar eerlijk gezegd vind ik het maar iets lugubers hebben. Alsof hij zo van tafel kan springen en wegrennen. Overigens denkt Lisan daar anders over want die gaat er graag naar toe om ‘m even te aaien…
Lot uit de loterij
Na de uitgebreide Swahili lunch worden er nog awards voor de beste medewerkers uitgereikt. Maar het meest gewaardeerde onderdeel is toch wel de loterij. Van schilderijen en spiegels tot ongebruikte computers en UPS-en worden uitgedeeld en dankbaar in ontvangst genomen door de winnaar. Toch hoopt iedereen stiekem dat zijn of haar naam nog even in de envelop blijft zitten, tot de jonge geiten aan bod komen. Want naar huis gaan met een geit voor Kerst is natuurlijk helemaal fantastisch!
Hoe een geit bij de loterij in ontvangst werd genomen, kon je al eerder op mijn blog zien. Maar ik deel nog graag een korte impressie van het kerstfeest 2017!
En hoe heb jij kerst gevierd? Met kalkoen, lam… of ook een geit?
Geef een antwoord